🐈 MediaCat Bülten'den merhaba
Image

MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, keyifli okumalar.

Büyüteç

Future Today Institute’un her yıl South by Southwest (SXSW) sırasında yayınladığı Teknoloji ve Bilim Trendleri Raporu’nun (Tech and Science Trends Report) öne çıkan başlıkları bu yıl da Amerikalı fütürist ve yazar Amy Webb tarafından paylaşıldı.

Webb, bu yılki teması re-perception (yeniden algılama) olarak belirlenen rapordaki trendleri yapay zekâ, metaverse ve sentetik biyoloji olmak üzere üç ana küme dahilinde özetledi. Raporun bu başlıklar özelinde öne çıkan çıktıları şunlardı:

Yapay zekâ

Gerçeğinden ayırt edilemeyecek görseller ve metinler üretebilir duruma gelen yapay zekâ, gelecekte kendi kararlarını alabilecek duruma gelebilir.

Yapay zekâ sistemlerinin kişileri tanımak için artık yüzlerini görmeye ihtiyacı yok. Geliştirilen yeni teknolojilerle kişileri kalp atışları sırasında gerçekleşen mikro hareketlerden bile tanıyabilecek durumda. Dolayısıyla artık endişelenmemiz gereken tek şey yüz tanıma sistemleri değil. 

Yapay zekâ bizi biyometrik verilerimizden tanımanın yanında, duygularımızı da gerçek zamanlı olarak algılama ve taklit etme yeteneğine sahip. Araştırmalar, insanların yapay zekânın yarattığı yüzleri gerçek yüzlerden ayırt edemediği gibi onları daha güvenilir bulduğunu gösteriyor.

Metaverse

Webb'e göre, NFT'lerin gördüğü ilgi uzun soluklu olmayacak. Pazarın doyuma ulaşmasıyla kârlı yatırım araçları olmaktan çıkacak olan NFT’ler, metaverse’e dair dikkat dağıtıcı unsurlar olmaktan öteye geçemeyecek.

Fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprü kuran teknolojiler gelişmeye devam edecek. Haptik eldivenler ve kullanıcılarına farklı koku deneyimleri yaşatacak teknolojik cihazlarla sanal dünya her zamankinden çok boyutlu ve gerçekçi hale gelecek.

Metaverse'teki her ortam için farklı dijital kimliklerimiz olacak. Bunun yaratacağı karışıklık, dijital ortamdaki nüfus cüzdanlarımız haline gelecek kalıcı ve doğrulanmış dijital kimliklerle aşılacak.

Avatarlar çizgi film karakterlerini andıran görüntülerinden kurtulup daha gerçekçi bir hale bürünecek.

Sentetik biyoloji

DNA gelecekte fotoğraf, video ve yazılı belgelerin depolanabileceği benzersiz bir veri deposuna dönüşebilir. 

Kökhücrelerden et üretimi ve tüketiminin yaygınlaşması beslenme alışkanlıklarımızda bir devrim yaratabilir.

Deriden alınan kökhücreleri tersine mühendislikle herhangi bir hücreye dönüştürebilen IVG süreci, bir gün bu hücrelerle sperm ve yumurta üretimini mümkün kılarak tek veya ikiden çok ebeveynli çocukların dünyaya gelmesine, aile yapılarının kökten değişmesine sebep olabilir.

 

Olan Biten

Image
 

İş Dünyası

  • Reklamverenler Derneği, Mart 2024’e kadar görev yapacak yeni yönetim kurulunu seçti. Derneğin yönetim kurulu başkanlığına bir kez daha Ahmet Pura getirildi.

     

  • Otokoç ve Birmot birleşti. Ford, Ford Trucks, Volvo, Fiat, Alfa Romeo, Jeep ve Maserati markaları ve hizmetler Otokoç markası altında toplandı.

  • Şişecam, 255 milyon euroluk yeni yatırımıyla Macaristan’ın Kaposvar şehrinde Avrupa’daki ilk cam ambalaj tesisinin temelini attı.

  • Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa, pazaryeri iş modeline geçiş yaptı. Şirket, bu yeni adımıyla e-ticaret hacmini üç yılda beş katına çıkarmayı hedefliyor.
Image
 

Medya

  • BAFTA Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerinin sahibi The Power of Dog oldu. Yılın popüler yapımlarından Dune da organizasyonda dört dalda ödüle layık görüldü.

  • Eski ABD Başkanı Barack Obama, Netflix’le işbirliği yaptı. Obama, yayın devinin yeni doğa belgeseli Our Great National Parks’ın anlatıcılığını üstlenecek.

  • Marvel evreninin ilk müslüman süperkahramanının hayatını anlatan Ms. Marvel'ın ilk fragmanı yayınlandı. Başrolünü Iman Vellani’nin üstlendiği dizi, 8 Haziran’da Disney+’ta yayınlanmaya başlayacak.

  • Salt Bae lakabıyla ünlenen Türk kasap ve restoran işletmecisi Nusret Gökçe'nin hayatı belgesel oluyor. İddialara göre Disney+'ta yayınlanacak yapımı Amerikalı bir yönetmen çekecek.

  • TikTok, 75. Cannes Film Festivali'nin resmî sponsorları arasına adını yazdırdı. İşbirliği kapsamında yaratılan #TikTokShortFilms yarışmasında TikTok üzerinden yaratılan kısa filmler de birbiriyle yarışacak.
Image
 

Yaratıcılık

  • Çek Sanat Yönetmeni Václav Kudelka, Rusya'daki faaliyetlerini durduran markaların logolarını hayali veda mesajlarıyla yeniden yorumladı.

  • KFC İspanya, Sahra Çölü'nden gelen toz fırtınasını fırsata çevirdi. Markanın, tozlu araçları üzerine parmaklarıyla KFC yazanlara ikişer parça kemiksiz çıtır tavuk hediye ettiğini duyurduğu tweet'i 5 milyondan fazla görüntülenme ve 300 bin etkileşim elde etti.

  • 28'incisi gerçekleşecek Golden Drum Uluslararası Yaratıcılık Festivali başvurulara açıldı.

  • DDB Atina'nın empresyonist ressamlar Édouard Manet ve Pierre-Auguste Renoir’ın ünlü eserlerine McDonald’s’ın meşhur sarı kemerini ekleyerek tabloları birer reklam afişine dönüştürdüğü "Meant to be classic" kampanyası ilgi çekti.
 

bir tutam kitap...

"Yapay zekâ (YZ) bugün insanlığın sahip olduğu en güçlü teknolojidir ve yapılabilecek en büyük hata onu göz ardı etmektir.

Veri, YZ’nin hammaddesidir. Daha iyi veri, daha iyi YZ algoritmaları anlamına gelir. En iyi verilere sahip olan şirketler, rakiplerine karşı hızla avantaj kazanacaktır."


Bernard Marr, Yapay Zekâ İş Başında, MediaCat Kitapları

Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır.
Kapital Medya Hizmetleri AŞ