🐈 MediaCat Bülten'den merhaba
Image

MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat her Pazartesi bir önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, keyifli okumalar, iyi bayramlar.

 

Büyüteç

Danışmanlık şirketi PwC, 14 segment ve 53 bölgede analiz ettiği tüketici ve reklamveren harcamaları ışığında gerçekleştirdiği sektörel tahminlere yer veren Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025 raporunu yayınladı.

PwC’nin tahminleri, küresel gişe hasılatlarının pandemi öncesi seviyelerine dönmesinin 2024’ü bulabileceğini işaret ediyor. Rapor, 2020’de 11,8 milyar dolara düşen küresel gişe gelirinin bu yıl içerisinde 23 milyar dolara yükseleceğini ve 2024 yılına kadar 41,6 milyar dolara tırmanarak, 2019’da ölçülen 40,7 milyar dolar seviyesini aşacağını öngörüyor.

Rapora göre, 2020’de dünyanın en büyük küresel gişe pazarı olarak ABD’yi geride bırakan Çin büyümesini sürdürecek ve 2025 yılına dek gelirleri 11 milyar dolara ulaşacak. Ancak PwC’ye göre ABD, 11,3 milyar dolarla toplam gişe rekorunu kırarak yine en üst sırada yer alacak.

PwC’nin tahminleri, önümüzdeki beş yılda eğlence ve medyada en hızlı büyüyen sektörün şaşırtıcı olmayan biçimde streaming platformlarını da içine alan, izleyiciye internet üzerinden direkt olarak ulaşan video akış hizmetlerine karşılık gelen OTT (over-the-top) olacağını gösteriyor. Bu sektörlerin global çapta elde ettiği gelirin, 2020’den 2025’e kadar yüzde 60’ın üzerinde bir büyümeyle 2025 sonunda 94 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

PwC, 2019-2020 yılları arasında eğlence ve medya gelirlerinde yüzde 3,8’lik bir düşüş gerçekleştiğinin ve bunun son 22 yılda kaydedilen en büyük yıllık düşüş olduğunun altını çiziyor. Şirket, eğlence ve medya endüstrisinin, dijital içerik ve reklama yönelik güçlü talebin etkisiyle 2021’de yüzde 6,5 ve 2022’de yüzde 6,7 büyüme yolunda olduğunun da sinyallerini veriyor.

 

Olan Biten

  • Fransa Rekabet Kurumu, Google’ın çatı şirketi Alphabet’e "eser sahibinin haklarına komşu haklar"ı ihlal ettiği gerekçesiyle 500 milyon euro ceza verdi. Söz konusu ceza, Google’ın yayıncıların haber içeriklerini kullanımı konusunda adil anlaşma kararını yerine getirmemesi nedeniyle verildi.

  • Kripto para borsası Binance İtalya’da da yasaklandı. Karara gerekçe olarak, Binance’in İtalya’da faaliyet yetkisinin olmaması gösterildi. Binance’e yasak ya da kısıtlama getiren diğer ülkeler arasında ABD, Almanya, Çin, İngiltere, Japonya ve Tayland da bulunuyor.

  • Aşılama oranlarındaki düşüşü sosyal medyadaki yanlış bilgilerle ilişkilendirerek, Facebook da dahil olmak üzere sosyal medya şirketlerini hedef alan ve yanlış bilgilerin insanları öldürdüğünü ifade eden ABD Başkanı Joe Biden’a Facebook’tan yanıt geldi. Facebook Sözcüsü Dani Lever, Biden’ın suçlamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, platformun hayat kurtarıcı rolünü istatistiklerle savundu.

  • Hitap biçimini daha cinsiyet nötr ve kapsayıcı hale getireceğini açıklayan Lufthansa Havayolları, yolcularına “bayanlar, baylar” kalıbı yerine “değerli yolcular” şeklinde seslenme kararı aldı. Değişiklik, Avusturya Havayolları, Swiss ve Eurowings dahil olmak üzere Lufthansa Group tarafından işletilen tüm havayolu şirketleri tarafından benimsenecek.

  • Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği (DPİD) 9. Dönem Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini seçti. Yeni dönemde DPİD Yönetim Kurulu Başkanlığını Bluechip Kurucu Ajans Başkanı Elmas Özler sürdürecek.
 

İş Dünyası

  • Çinli teknoloji şirketi Xiaomi, akıllı telefon pazarında Apple’ı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi oldu. Araştırma şirketi Canalys’e göre akıllı telefon sektöründe zirve yüzde 19’luk pazar payıyla Samsung’un, 2021’in ilk çeyreğinde satışlarını yüzde 83 artıran Xiaomi’nin pazar payı ise yüzde 17.
     
  • Ürettiği bazı güneş kremlerinde kanserojen madde benzene rastlanan ve dünya genelinde aerosol güneş kremlerini toplatan Johnson & Johnson, söz konusu ürünlerin Türkiye’de satılmadığını açıkladı.

  • Tokyo 2020 sponsorlarından Toyota, olimpiyat temalı reklam yayınlamama kararı aldı. Toyota yetkilileri olimpiyatların açılış töreninde de yer almayacak.

  • Otomobil markası Opel'de CEO koltuğunun yeni sahibi Uwe Hochgeschurtz oldu. Hochgeschurtz yeni görevine 1 Eylül itibarıyla başlayacak.
Image
 

Medya

  • YouTube’un kısa video özelliği Shorts, Türkiye de dahil olmak üzere 100 ülkede daha kullanıma açıldı. Shorts özelliğiyle maksimum 60 saniye süreli içerikler oluşturulabilecek, içeriklerde YouTube’da bulunan resmî müzik videolarındaki müzikler ya da diğer videolardaki orijinal sesler kullanılabilecek.

  • Twitter, kullanıcılarına tweet’lerine kimlerin yanıt verebileceğini kontrol altında tutma hakkı tanıyan özelliğinin kapsamını genişletiyor. Yeni dönemde Twitter kullanıcıları, zaman fark etmeksizin, paylaştıkları tweet’lerin sağ üst köşesindeki üç noktaya dokunarak “Kimlerin yanıtlayabileceğini değiştir” seçeneğini kullanabilecek ve tweet’lerin altında başlayabilecek olası tartışmaları kontrol altında tutabilecek.

  • Twitter’dan bir haber daha: Sosyal medya devi, hikâye özelliği Fleets’in fişini çekme kararı aldı. Beklentileri karşılayamayan Fleets 3 Ağustos’ta tarihe karışacak.

  • Facebook, 17 Temmuz Dünya Emoji Günü’nü sesmoji (soundmoji) yeniliğiyle karşıladı. Facebook Messenger’da kullanıma sunulan sesmojiler ile sohbetlere kısa ses klipleri eşlik etmeye başladı.
 

İnsanların aldığı kararları değiştirmek için verilere, kanıtlara ve somut örneklere başvurmak ilk akla gelen ve artık gelenekselleşmiş bir yöntem. Brand Week Istanbul 2021’de konuşmacı olarak yer alacak Yazar ve Akademisyen Jonah Berger’e göre, bu süreçte sonuca ulaşma arzusuna odaklanıyoruz ve izlediğimiz yöntemi detaylı bir şekilde analiz etmiyoruz. Berger, bir fikrin ya da mesajın zihinlerde nasıl kalıcı olabileceğine ve kültürün bir parçası haline getirilebileceğine yönelik araştırmalarını ve önerilerini Kasım ayında Brand Week Istanbul’da izleyicilerle paylaşacak.

Image
 

Teknoloji

  • WhatsApp, Snapchat ve Instagram’dakine benzer biçimde, yalnızca bir kez izlenebilecek, kaybolan görüntülü mesajlar özelliğini kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Benzer uygulamalardan farklı olarak WhatsApp’ın kaybolan görüntülü mesajlarında ekran görüntüsü alınması engellenmeyecek.

  • Google’ın iOS uygulamasına gelen yeni özellik sayesinde kullanıcılar artık tarayıcı geçmişlerindeki son 15 dakikayı kolaylıkla silebilecek. Android kullanıcıları son 15 dakikalık tarayıcı geçmişini kolayca silme özelliğinden ilerleyen dönemde faydalanabilecek.
 

Kültür

  • 40. İstanbul Film Festivali’nde ödüller 15 Temmuz’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. En iyi filme takdim edilen Altın Lale’nin bu yılki sahibi, senaristliğini ve yönetmenliğini Emre Erdoğdu’nun üstlendiği Beni Sevenler Listesi oldu.

  • 74. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye, 37 yaşındaki kadın yönetmen Julia Ducournau’nun Titane filmine verildi. Ducournau, Jane Campion’un ardından ödüle layık görülen ikinci kadın yönetmen oldu. Festivalde jüri başkanlığını üstlenen Spike Lee ise pot kırdı ve Altın Palmiye kazananını başka bir ödülü açıklarken ağzından kaçırdı.

  • Beşincisi düzenlenecek Bozcaada Caz Festivali’nin programı belli oldu. 20 – 22 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek festival İhan Erşahin, Alp Ersönmez, Sonic Boom, Çağrı Sertel ve Maya Belsitzman & Matan Ephrat gibi isimleri ağırlayacak
 

Yaratıcılık

  • Emmy Ödülleri Olağanüstü Televizyon Reklamı kategorisinin 2021 yılı adayları belli oldu. Ödül için yarışacak 6 reklamın 3’ü Apple’a, 2’si Nike’a, diğeri ise Amazon’a ait.

  • Space Jam beyazperdeye LeBron James ile dönüş yaparken, Warner Bros. da Fransa’da filmin billboard’larına basketbol potası yerleştirdi. Sokaklarda ve sinema salonlarının yakınında konumlanan pota ilaveli Space Jam billboard’ları seyircilerin filme atışlarla ısınmasına yardımcı oluyor.
 

bir tutam kitap...

"Birine inanma sebebiniz, onun hakkında hiç kuşkunuz olmaması değildir. İnanç, hiç kuşku bulunmaması hali değildir. Birine, onun hakkında yeterince kuşkunuz olmadığı için inanırsınız."

 


Malcolm Gladwell, Ötekiyle Konuşmak, MediaCat Kitapları

Image

Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır.
Kapital Medya Hizmetleri AŞ