MediaCat Bülten'den merhaba
Image

MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat her Pazartesi bir önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, iyi okumalar.

 

Büyüteç

Türkiye 28 Temmuz’dan itibaren ülkenin farklı illerinde çıkan yüzlerce orman yangınıyla sarsıldı. 28 Temmuz – 1 Ağustos tarihleri arasında ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde olmak üzere 32 ilde 112 orman yangını çıktı, yangınların 107’si kontrol altına alındı. Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Köyceğiz ve Milas’ta yangınlar ise devam etti.

Görevli kurumların yanı sıra gönüllülerin de desteğiyle orman yangınlarıyla mücadele devam ederken, orman yangınlarına karşı en etkili yöntem olan havadan müdahale konusunda tartışmalar kamuoyunun gündemindeydi. Havadan söndürme çalışmalarının, özellikle de uçakların yetersizliği eleştirilirken, 30 Temmuz tarihli açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık envanterinde yangın söndürme uçağı ya da helikopter bulunmadığı, Türk Hava Kurumu’nun (THK) elindeki uçakların uçacak kapasitede olmadığı bilgisini paylaştı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün yaptığı açıklamada THK bünyesinde orman yangınlarına müdahale edebilecek uçağın olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 Temmuz'da Marmaris'e gelerek çay dağıtması ise kamuoyunda yoğun tartışmalara neden oldu.

1 Ağustos tarihinde sosyal medya platformlarında #HelpTurkey etiketiyle yapılan paylaşımlarla Türkiye’ye yardım çağrısında bulunuldu. Yardım talebi özellikle Twitter’da milyonlarca kez paylaşıldı.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir gün sonra #HelpTurkey çağrısını "sözde" yardım kampanyası olarak nitelendirdi ve #StrongTürkiye etiketiyle karşılık verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, #HelpTurkey etiketiyle yapılan ve suç unsuru teşkil eden paylaşımlara ilişkin 5 Ağustos tarihinde resen soruşturma başlattı.

Yangınların başlangıcından itibaren kimi markalar TEMA Vakfı'nın başlattığı fidan bağışı kampanyasına destek verirken kimi markalar da sahada daha somut adımlar attı ve ürün ve hizmetleriyle, resmî kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli olarak yangın bölgelerinde aktif rol oynadı. Cengiz Holding'in TEMA Vakfı'na yaptığı 500 bin TL değerindeki bağış vakıf tarafından reddedildi. Cengiz Holding ise vakfın kararını kamuoyunun takdirine bırakan bir açıklama paylaştı.

Yangınla mücadelede Türkiye'ye Azerbaycan, İran, Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, İspanya gibi ülkeler destek verdi. Türkiye'ye 16'sı ücretsiz olmak üzere 18 hava aracı yardım ederken, dün itibarıyla ABD de iki adet yangın söndürme helikopteri desteği sunacağını açıkladı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat'ın sosyal medyadan yaptığı çağrılara rağmen Milas'taki yangın 5 Ağustos günü Kemerköy'deki termik santrale ulaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 5 Ağustos tarihinde son 9 günde orman yangını sayısı 204'e yükseldi. Yangınların 191'i kontrol altına alınırken, 13 yangının devam ettiği açıklandı.

Halk TV’nin 6 Ağustos tarihinde Marmaris İçmeler’den gerçekleştirdiği canlı yayınına saldırı düzenlendi. İsmail Saymaz, Murat Ağrıel ve Salim Şen’in katıldığı “Gökmen Karadağ ile Açıkça Programı” saldırının ardından devam etti. Halk TV saldırının yalnızca Halk TV’yi değil, basın özgürlüğünü de hedef aldığını ifade eden bir açıklama paylaşırken, gözaltına alınan 5 kişi de serbest bırakıldı.


Yangınlarla mücadelede 8 Ağustos itibarıyla 12'nci güne girildi. 9 kişi hayatını kaybetti, yalnızca Manavgat'ta yaklaşık 60 bin hektarlık alan yandı. On binlerce canlı öldü, onlarca mahalle kısmen ya da tamamen yandı. Paylaşılan son bilgilere göre 47 ilde çıkan 240 orman yangınının 235'i kontrol altına alındı. Bakan Pakdemirli'nin açıklamasına göre, Milas ve Köyceğiz yangınları dışında tüm orman yangınlarının kontrol altında, yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın ise bulunmuyor.


 

 

Olan Biten

  • 23 Temmuz’da başlayan 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları sona erdi. Türkiye 2’si altın, 2’si, gümüş ve 9’u bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazandı ve olimpiyat tarihinin en büyük başarısını elde etti. Tokyo 2020’de 39’u altın olmak üzere 113 madalya alan ABD, ülkeler sıralamasında Çin’i geride bırakarak zirvede yer aldı.

  • ABD’de çalışanlarına ofise dönebilmeleri için COVID-19 aşısı olmayı zorunlu kılan CNN, ofise aşısız gelerek güvenlik protokolünü ihlal eden 3 çalışanını işten çıkardı. CNN’in hamlesi, büyük bir Amerikan şirketinin çalışanlarını aşı olmadığı gerekçesiyle işten çıkarmasının ilk örneklerinden biri oldu.

  • Kullanıcı bilgilerini diğer sosyal medya uygulamalarıyla paylaşmak ve kullanıcılarını güvenlik politikasına dair yanlış bilgilendirmekle suçlanan Zoom, geçtiğimiz yıl mart ayında açılan gizlilik ihlâli davası kapsamında 86 milyon dolar tutarında para cezası ödemeyi kabul etti.
 

İş Dünyası

  • Türkiye’nin ardından Avrupa’nın 5 şehrinde faaliyetlerini sürdüren Getir, İngiltere Premier Lig kulüplerinden Tottenham Hotspur’un global sponsoru oldu. İngiliz kulübüyle 3 yıllık anlaşma imzalayan Getir’in hedefi Birleşik Krallık’taki operasyonlarını 15 şehre yaymak.

  • PepsiCo, Tropicana ve Naked'in çoğunluk hisselerinin 3,3 milyar dolara satışını onayladı. PepsiCo'nun kararında, tüketicilerin şekerli ürünlerden daha sağlıklı seçeneklere yöneldiği içgörüsü etkili oldu.

  • Koç Holding, Aykargo sermayesinin yüzde 45'ini Aygaz'dan devraldı. Aygaz ve Koç Holding, Aykargo'da 110 milyon TL'ye kadar yapılacak sermaye artırımlarına pay sahiplikleri oranında iştirak edecek.

  • Haziran ayında 25 hava kargo taşıyıcısı arasında en yüksek büyüme oranını gerçekleştiren Turkish Cargo, dünyanın ilk 3 hava kargo markası arasına girdi.

  • Abu Dhabi merkezli Fenix, Türk mikromobilite şirketi Palm'ı satın alarak Türkiye pazarına adım attı. Palm'ın kurucuları Berhan Gökşin ve Alican İstanbullu, şirkete ve Fenix'in Türkiye çapındaki genişleme planlarına liderlik edecek.
 

Medya

  • Twitter yalan haberlerle mücadele kapsamında Reuters ve Associated Press ile işbirliği yapacağını duyurdu. Sosyal medya platformu haber ajanslarıyla ayrı ayrı çalışacak ve ilk etapta İngilizce içeriğe odaklanılacak.

  • TikTok hikâye özelliğini devreye almaya hazırlanıyor. Matt Navarra’nın Twitter hesabından duyurduğu TikTok Hikâyeler özelliğinin test aşamasında olduğu TikTok tarafından doğrulandı ancak test sürecinin ne kadar süreceği ya da kitlenin kullanımına ne zaman sunulacağı belirsiz.

  • Spotify 0,99 dolarlık yeni bir abonelik seçeneği sunmak için harekete geçti. Premium’a kıyasla daha uygun fiyatlı olan yeni abonelik seçeneği Spotify Plus'ın Premium’dan en büyük farkı ise reklamların yer almaya devam edecek olması.
 

Her gün sayısız eylemle sayısız kere dijital ayak izimizi bırakıyoruz. Bu izlerin toplamından oluşan büyük veri, yapay zekâ temelli araçlarla işleniyor ve geleceğin, yarının, bir saat sonrasının, alınacak bir sonraki kararın ne olacağına dair tahminlerde bulunuyor. Fütürist, düşünce lideri ve yazar Bernard Marr’a göre büyük verinin kullanımı tüm dünyayı değiştirmekte ve dijital dönüşümün temeli.

Bernard Marr büyük veri ile ilgili birçok detayı ve yapay zekâ kullanımın geleceğine dair konuları Brand Week Istanbul’da masaya yatıracak.

Image
 

Yaratıcılık

  • Mattel, pandeminin kadın kahramanlarını özel bir Barbie bebek koleksiyonuyla onurlandırıyor. Pandeminin yönetilmesinde kritik role sahip kadınların yer aldığı koleksiyon gelecek nesillere ilham verecek; koleksiyondan satılan her Barbie bebek için FRCF’e 5’er dolar bağış yapılacak.

  • İspanya'da halk tarafından "IKEA'nın yeri" olarak bilinen bölgede yeni bir şube açan KFC, IKEA’nın bölgedeki bilinirliğinden yararlanmak adına IKEA'nın logosunu ödünç aldı. IKEA ise kendi tipografisini ve renklerini ödünç alan KFC'ye sosyal medyadan teşekkür mesajıyla yanıt verdi.

  • "Açken sen, sen değilsin" sloganıyla özdeşleşen Snickers, Twitter'ın 3 Ağustos'ta veda ettiği hikâye özelliği Fleets ile "vedalaşamadı". Fleets tarihe karışırken Fleets üzerinden kutu kutu Snickers kazanma şansı sunan marka, karışıklığı sosyal medya yöneticisinin açlığı ile açıkladı.
 

Reklam ve pazarlama sektöründe hemen her alanda yaratıcılık, etki ve kaliteyi ödüllendiren Felis Ödülleri’ne başvurular 11 Ağustos’ta başlıyor.

Felis bu sene 17 ana bölümde başvuruları bekliyor. Tüm bölümlerinin içeriği güncel trendler doğrultusunda yenilenen Felis’e 2 yeni bölüm daha eklendi: Yenilikçi fikir ve uygulamalar ile yaratıcı içerik üreten sosyal medya çalışmalarının değerlendirileceği Sosyal Medya Bölümü ve e-ticareti yaratıcı bir kanal olarak kurgulayabilen çalışmaların yarışacağı E-Ticaret Bölümü.

Felis’te göze en çok çarpan yeniliklerden biri ise Felis Global. Türkiye’deki ajanslar, şirketler, ekipler tarafından başka coğrafyalarda yayınlanması için üretilen veya Türkiye’de başlayıp diğer ülkelerde kullanılan yaratıcı çalışmalar, kampanyalar, stratejiler ve projeler bu bölümde yarışacak.

Image
 

bir tutam kitap...

"Gaza basmaya bu kadar odaklanırken, daha kolay ve etkili bir yolu gözümüzden kaçırıyoruz: değişime engel olan şeyleri belirlemeyi. Ve harekete geçmek için bu engelleri ortadan kaldırmayı."

 


Jonah Berger, Değişimi Tetiklemek, MediaCat Kitapları

Image

Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır.
Kapital Medya Hizmetleri AŞ