🐈 MediaCat Bülten'den merhaba
Image

MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat her Pazartesi bir önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, keyifli okumalar.

Büyüteç

3 aylık bir yaz tatilinin değil, 1,5 yıllık bir molanın ardından okullar bugün açıldı, haftada 5 gün yüz yüze eğitim başladı. Bu yıl okula dönüşün heyecanı da sorunları da başka. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin kaygı durumları her zamankinden yüksek. Eski normalin şartlarında okula dönüş döneminde, eğitim kurumları arasındaki rekabet dinamikleri çağın gereklilikleri üzerinden şekillenirdi. Bu kez gündemde bambaşka bir başlık var; ruh sağlığı. Okullarda alınması gereken tedbirlerin yalnızca fiziksel değil ruhsal boyutu da su yüzüne çıkmış durumda.

OECD’nin Mayıs ayında yayımladığı bir makalede çocukların ve gençlerin ruh sağlığı desteğinden mahrum kalmalarının en önemli sebepleri arasında okulların kapanması gösteriliyor. 38 OECD ülkesinden 35’inde pandemi nedeniyle okulların kapandığı düşünüldüğünde, bu devasa eksikliğin özellikle 15-24 yaş aralığındaki gençler için bir ruhsal kriz yarattığının altı çiziliyor. Bunda ise elbette okula devamlılığın yarattığı “sosyal etkileşim, eğitmenlerde görülen duygusal destek, belirli bir gruba ait olma hissi ve fiziksel aktiviteye erişim” gibi avantajların uğradığı erozyon etkili. Dezavantajlı gruplar için belirginleşen eşitsizlik durumu da ruh sağlığının yaşadığı yıkımı destekliyor (UNICEF verilerine göre, dünya genelinde pandemi sebebiyle uzaktan eğitime erişimi olmayan 463 milyon çocuk var).

Öğrencilerin eksikliğini yaşadığı bu büyük boşluğu önümüzdeki dönemde nasıl doldurmalı? Geçtiğimiz yaz döneminde kaleme alınan Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Perspektifinden Okula Dönüş Araştırması'nın sonuçları arasında, "Duygusal zekâ ve sosyal duygusal gelişim (duygu yönetimi, öz-denetim, empati, öz-farkındalık, kaygı ve stres yönetimi, psikolojik sağlamlık ve odaklanma, planlama vb.) becerilerini okul çapında yaymak, değişim döneminin zorlayıcı özellikleriyle başa çıkma dil ve tutumunu oluşturmak için pandemi dönemi bir zorunluluk yaratmıştır" deniyor.

Uzaktan eğitim döneminde tüm paydaşların ihtiyaç duydukları destek, kaygı yönetimi, zor duygularla ve belirsizlikle baş etme, uzaktan eğitim sürecine uyum sağlama, odaklanma zorluklarını aşma etrafında şekilleniyor. Araştırmacıların önerileri ise "bu ihtiyaçlara dönük sosyal duygusal gelişim programlarının, okulun özel ihtiyaçları çerçevesine uyumlanması” yönünde. Raporda, “Liderlerin okul paydaşlarını destekleyici olma becerilerini, paydaşlar arası olumlu ilişkileri ve karşılıklı güveni içeren olumlu bir okul iklimi, okulun krizlerle daha iyi baş etmesini sağlayabilecek bir bağışıklık sistemi olarak düşünülebilir” deniliyor. Görüldüğü gibi, bu ihtiyaç listesinin yalnızca öğrencilere yönelik olduğunu düşünmek hata olur. Çünkü psikolojik destek ve kaygı yönetimini kolaylaştırmaya yönelik uygulamalara, öğrencilerin olduğu kadar öğretmenlerin de ihtiyacı var.


Okula dönüş dönemini pandeminin yarattığı değişim rüzgârının başka bir çarpanıyla daha değerlendirmek mümkün. Zira hem kurumların hem de bireylerin hayatında fark yaratacak olan şey bütüncül bir eğitim yaklaşımı.

 

 

Olan Biten

  • Türkiye geçtiğimiz haftaya üzücü bir haberle başladı. Bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi görmekte olan usta sanatçı Ferhan Şensoy 70 yaşında aramızdan ayrıldı. Şensoy, Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

  • Kişisel verilerin aktarımında şeffaflık olmaması nedeniyle bu hafta İrlanda’dan 225 milyon euro para cezası alan WhatsApp’a bir ceza da KVKK’dan geldi. KVKK, veri kurallarının ihlali nedeniyle WhatsApp’a 1 milyon 950 bin lira para cezası kesti.

  • Premier Lig ekiplerinden Tottenham Hotspur ile geçtiğimiz ay itibarıyla global sponsorluk anlaşması imzalayan olan Getir, kulübün erkek futbol takımının resmî antrenman forması sponsoru oldu.

  • Galatasaray Spor Kulübü, kulüp tarihinin önemli olaylarını vurgulayan NFT koleksiyonlarını piyasaya sürmek için kolları sıvadı. Kulüp, 7 koleksiyondan ilki olan Ali Sami Yen NFT Koleksiyonu’nu 1 Ekim’de arz edecek.

  • Bir NFT haberi de DKNY'den. Moda markası, yenilediği logosunu NFT olarak açık artırmaya çıkardı. Marka, açık artırmadan elde edeceği geliri sağlık çalışanları için bağışlayacak.

  • Çocukların günde en fazla 90 dakika online oyun oynayabildikleri Çin’de çocuklara yeni kısıtlamalar getirildi. Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi, 18 yaş altındakilerin internet üzerinden yalnızca Cuma, hafta sonu ve tatil günlerinde 20:00 ila 21:00 arasında 1 saat oyun oynamasına izin verileceğini duyurdu.

  • ABD’de eylül ayıyla birlikte ofise dönüş kararı alan Nike, Oregon eyaletindeki merkez ofisindeki çalışanlarına dönüş öncesinde 1 hafta kafa izni verdi. Kararın nedeni, çalışanların mental sağlıklarını desteklemek.

  • ABD'nin Teksas eyaletinde hamileliğin yaklaşık 6’ncı haftasından itibaren kadınlara kürtaj yasağı getiren tartışmalı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine medya ve reklam sektöründen bazı isimler, aralarında SXSW’nun da bulunduğu, Teksas’ta düzenlenen etkinlikler için boykot çağrısında bulundu.
Image
 

İş Dünyası

  • Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Selim Yaşar COVID-19 nedeniyle vefat etti.

  • Getir, e-ticaret platformu n11 ile olası ortaklık ve işbirliği opsiyonlarını değerlendiriyor. Şirket, n11’e ortak olma niyetiyle başlattığı ön görüşmeleri tamamlamış durumda.

  • Rekabet Kurulu, 4054 sayılı kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle Tadım Gıda hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

  • Google ofise dönüş seçeneğini gelecek yıla kadar uzattı. CEO Sundar Pichai, ofislere dönüş tarihlerinin yerel ofislerin vereceği karara göre şekilleneceğini açıkladı.

  • Amazon, küresel çapta 55 bin kişiyi işe alacağını duyurdu. Kurumsal rollerde ve robotik, araştırma ve mühendislik gibi teknoloji alanlarında yapılacak alımların 40 bini ABD'de, 2 bin 500'ü İngiltere'de ve geri kalanı Hindistan, Almanya ve Japonya'da gerçekleşecek.
Image
 

Medya

  • Ece Üner’in sunumuyla Kanal D ekranlarında izleyicisiyle buluşan Susma programının ekibinden 7 gazeteci, programa konu edilen olayların reyting uğruna çarpıtıldığı iddiasıyla istifa etti. Çıkan haberlerle ilgili açıklama yapan yapım şirketi Bloom Medya ise iddiaları reddetti.

  • Twitter, içerik üreticilerine yeni bir gelir modeli sunan Super Follows (Süper Takip) abonelik hizmetini ABD ve Kanada'da kullanıma sundu. Özellik üzerinden gelir elde etmek isteyen hesapların en az 10 bin takipçisi ve 25 tweet’i olması şart.

  • LinkedIn, beklenen ilgiyi göremeyen hikâyeler özelliğini kaldırma kararı aldı. Yeni karar doğrultusunda hikâyeler arasında yayınlanması planlanan görsel içerikler artık LinkedIn akışında paylaşılacak.

  • Instagram, 18 yaş altı kullanıcılara daha güvenli bir ortam sunmak adına yeni bir adım attı ve kullanıcıların doğum tarihlerini paylaşması zorunlu kılındı.
 

Kültürün tüketime dair yönlendirmeleri insanın çevreyle olan ilişkisini belirlemede önemli yer tutuyor. İnsan ve çevre arasındaki ilişki, çevrenin sadece insana hizmet etmek için var olduğu seviyeye indirgenirse, doğal kaynakların tahribi ve yok olması kaçınılmaz. Bu, geleceği de tehdit eden bir noktaya evrilmekte.

Sorumlu tüketim, sorumlu üretim, sürdürülebilir ekonomi ve çevrenin geleceğine dair içgörüleri hem kuramsal perspektiften dinlemek hem de konuya bir aktivistin gözünden bakmak istiyorsanız, siz de Profesör Madhavi Venkatesan’ın konuşmasını dinlemek için Brand Week Istanbul’da yerinizi ayırın.

Image
 

Teknoloji

  • Mesajlaşma uygulaması Telegram dünya genelinde 1 milyar indirmeyi aştı. 2013 doğumlu uygulama dünya genelinde en çok indirilen 15’nci uygulama oldu.

  • Amazon, kendi markasını taşıyan televizyonunu ABD’de önümüzdeki ay piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Business Insider’ın haberine göre, Amazon’un Alexa destekli televizyonunun tasarım ve üretim süreçlerinde, aralarında TCL’in de bulunduğu üçüncü taraf şirketlerle işbirliği yapılıyor.

  • iCloud’a yüklenen materyalleri çocuk istismarına karşı CSAM sistemiyle tarama planları tartışmalara neden olan Apple, sistemi devreye alma planını erteledi.
 

Kültür

  • Derviş Zaim’in yazıp yönettiği, Suriye’den Türkiye’ye uzanan bir yolculuğun yarattığı dönüşümü işleyen Flaşbellek filmi New York Indepedent Cinema Awards’ta En İyi Uluslararası Film ödülünün sahibi oldu.

  • Banksy’nin 2018’de açık artırmada satılmasının ardından kendini parçalayan eseri Balonlu Kız önümüzdeki ay tekrar açık artırmaya çıkıyor. 3 yıl önce 1,1 milyon sterline satılan eserin bu defa 4 ila 6 milyon sterlin arası bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

  • 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin jüri üyeleri belli oldu. 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali 2-9 Ekim, Adana Altın Koza Film Festivali 13-19 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.
Image
 

Yaratıcılık

  • DDB Worldwide’ın espor ve oyun kültüründe uzmanlaşmış global ajans network’ü DDB FTW yeni kreatif direktörünü Rick and Morty evreninden seçti. Ajans, LinkedIn hesabından paylaşımda bulunarak, Morty’nin durmaksızın iş arayışındaki babası Jerry‘nin DDB FTW global ekibine katıldığını duyurdu.

  • Brad Pitt, De’Longhi’nin tam otomatik espresso makinesi Dinamica Plus’ı öne çıkardığı ilk küresel kampanyasında boy gösterdi. Kampanya filmini La La Land ve Whiplash’le adından söz ettiren Damien Chazelle yönetti.

  • IKEA, 16 Eylül'de küresel çaplı sanal bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlikte dünyanın farklı yerlerinden sanatçılar, şefler, yaratıcılar, tasarımcılar ve müzisyenler evleri ve bahçelerinden çeşitli köşeleri performans ve deneyimler için sanal sahnelere dönüştürecek.
 

bir tutam kitap...

"Dünya sizin sahnenizdir. Mesajınız 'oyun'dur. Tasvir edeceğiniz karakter, markanızdır. Rolünüze iyi çalışın, karakterinizi iyi oynayın."

 


Keith Ferrazzi & Tahl Raz, Asla Yalnız Yeme, MediaCat Kitapları

Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır.
Kapital Medya Hizmetleri AŞ