MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, keyifli okumalar.
| Türkiye 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerin ardından 20 Şubat'ta Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8'lik depremlerle sarsıldı. Afetten etkilenen 11 ildeki toplam can kaybı 46 bini aştı.
Dünya Bankası’nın raporuna göre depremlerin yol açtığı fiziksel hasar 34,2 milyar doları buldu ve yeniden iyileştirme ve inşa maliyetlerinin bu miktarın iki katına çıkabileceği öngörülüyor. En büyük yıkımla sonuçlanan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir ay geçmişken, bölgede barınma başta olmak üzere sağlık, hijyen, güvenlik ve eğitime erişim gibi konularda ihtiyaçlar devam ediyor.
Bugüne dek pek çok marka ve kurum bölgeye ayni ve maddi yardımlar ulaştırsa da, toplumun, operasyonları en zor zamanda aksayan GSM operatörlerine ve bölgeye en acil yardımları vakitli ulaştırmak / doğru zamanda doğru iletişim yapmak konusunda tökezleyen marka ve kurumlara karşı tutumu değişmiş durumda. Öte yandan, aldıkları hızlı aksiyonlarla tüketicileriyle bağlarını sağlamlaştırmayı başaranlar da yok değil.
Ipsos’un şubat sonunda yayınladığı deprem araştırması, toplumun depremle ilgili gelişmeleri hangi kaynaklardan takip ettiğine ve deprem sonrası hangi marka ve kurumlara karşı tutumlarının olumlu ya da olumsuz yönde değiştiğine ayna tutuyor. Bir kısmı yalnızca basınla paylaşılan araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle: - Araştırmaya katılanların hemen hepsi (%98) depremle ilgili haberleri takip ediyor. Haber takibi en yoğun televizyon programları (%89), sosyal medya (%73), arkadaş/tanıdıklar (%23), online gazeteler (%16) aracılığıyla yapılıyor.
- Deprem haberlerini almak için tercih edilen TV kanalları FOX TV (%53), Show TV (%45), Kanal D (%45), ATV (%40), CNN Türk (%40), Habertürk TV (%36), Star TV (%36), NTV (%34), A Haber (%34), TGRT (%15), HALK TV (%14), TELE1 (%7), KRT (%5) ve yabancı haber kanalları (%3) olarak sıralanıyor.
- Sosyal medya platformları arasında haber almak için en çok kullanılan platform yüzde 74 ile Instagram olarak karşımıza çıkıyor. Instagram'ı Twitter, YouTube, TikTok, Facebook ve Twitch izliyor.
-
Tüketicilerin Starbucks, Netflix, GSM operatörleri (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom), Spotify, BİM, A101, AFAD, inşaat firmaları ve Kızılay'a karşı tutumunun negatif yöne evrildiği görülüyor. Depremin ilk günlerinde sessizliği tercih eden Starbucks ve Netflix'e karşı gerçekleşen tutum değişikliğinin listedeki diğer marka ve kurumlara göre daha keskin olduğu göze çarpıyor.
-
Afet öncesine göre daha pozitif tutum geliştirilen marka ve kurumlar ise Ahbap Derneği, Trendyol, LC Waikiki, AFAD, ETİ, Ülker, DeFacto olarak sıralanıyor. - Toplumun yüzde 72’si, markaların yaptıkları yardımları kamuoyuyla paylaşmasının faydalı olduğunu düşünüyor. Yüzde 28’ine göre ise bu yardımları gizli tutmak daha doğru.
| -
IKEA, okyanus plastiklerinden ürettiği BLÅVINGAD oyuncak koleksiyonunu, peluş yunus ve balinaların “ebeveynlerinin” tanışma hikâyelerini anlattığı sevimli bir kampanyayla lanse etti.
-
Volkswagen Yeni Zelanda yeni ilanlarıyla hız tutkunlarını çocukluk yıllarının en heyecan verici anlarına götürdü.
- Ed Sheeran ve Tame Impala gibi müzisyenler Ukrayna’da Rus işgali sebebiyle devam eden mağduriyete dikkat çekmek amacıyla ülkede savaş öncesi çekilen kliplerini siyaha bürüdü.
| “Tanıdıklarınızı ve yeteneklerinizi en iyi şekilde kullanarak insanlar arasında köprüler kurmak, arkadaşlarınıza, ailenize, şirketinize ya da mensubu olduğunuz topluluğa, en önemlisi de dünyaya katkıda bulunmak demektir.”
Keith Ferrazzi, Asla Yalnız Yeme, MediaCat Kitapları | Copyright © 2023. Tüm hakları saklıdır. Kapital Medya Hizmetleri A.Ş. | |