MediaCat Bülten’den merhaba. Marka yönetenlerin bilgi kaynağı MediaCat önceki haftanın öne çıkan gelişmelerini MediaCat Bülten’de sizlerle buluşturuyor. Sağlıklı günler, keyifli okumalar.
|
AVM’lerde pandemi öncesinde günlük 6 milyon ziyaretçi ağırlanırken, Mayıs 2021 itibarıyla ziyaretçi sayısı yaklaşık 2,5 milyon kişi olarak seyrediyor. Kişi başı AVM’de kalma süresi ise yaklaşık 2 saat 45 dakika olarak ölçülüyor. Peki, modern zamanların kaçış noktaları AVM’leri ziyaret eden tüketiciler aslında kimler?
Esas Gayrimenkul ve FutureBright'ın ilk kez MediaCat'te yayınlanan Sürdürülebilir Büyüme İçin Müşteriyi Tanımak Araştırması, Türkiye’deki alışverişçileri altı ana profilde tanımlıyor.
1. Deneyim Kâşifleri Yüzde 34 oranla AVM'lerin en büyük tüketici kitlesini oluşturan Deneyim Kâşifleri'nin alışveriş merkezlerini ziyaret etme motivasyonunu yenilenen farklı etkinliklerle keşif duygusunu canlı tutmak, kendilerini özel hissetmek ve statü sağlamak oluşturuyor.
2. Marifetli Muhtarlar Alışverişçilerin yüzde 30’unu oluşturan Marifetli Muhtarlar, rutininde spora pek yer vermeyen, Türk dizilerini seyretmekten hoşlanan ve ürün/hizmet satın alımında ince eleyip sık dokuyan bir kitleyi temsil ediyor. Bu kitlenin alışveriş merkezlerini tercih etme sebepleri arasında tüm aileye iyi gelecek bir aktivite yapıldığının hissedilmesi ve sosyal statünün iyi bir durumda olduğunun yansıtılması yer alıyor.
3. Evhamlı Simyacılar Belirli bir kalite standartı olan ve bu kalite standartının korunması konusunda titizlenen kontrolcü yapılarıyla AVM’lerde her zaman aynı kaliteli hizmeti görecekleri motivasyonuna sahip bu tüketici kitlesinin yaş aralığı yüzde 44 oranda 18-29 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer grupların genel olarak AVM’lerde harcadığı süre 1-2 saat iken Evhamlı Simyacılar için bu aralık 3-5 saat olarak gerçekleşiyor.
4. Hedonistler “Neden alışveriş merkezine gidersiniz?” sorusuna “Arkadaşlarımla buluşmak için” (yüzde 87) yanıtını veren Hedonistler; her türlü zevke hitap eden bir ortam sunarak, “eğlenceli zaman geçirmelerine ve günün stresini atmalarına yardımcı olduğu, keyifli sohbetlere davet eden güzel restoranlar barındırdığı için” AVM’leri tercih ettiklerini belirtiyorlar. Hafta içi 1-2 saatini AVM’de geçiren bu kitle, yüzde 71’le diğer segmentler arasında en yüksek araç sahiplik oranıyla da öne çıkıyor.
5. Sofistike Bilgiçler Nispeten sorgulayıcı ve şüpheci bir kitleyi barındıran bu tüketici grubu, AVM’lerin hafta sonu (yüzde 82) ziyaretçilerini oluşturuyor. Farklı ve nitelikli etkinliklerle yaşam enerjilerini yükseltmek için AVM’lere gittiklerini belirten bu kitlenin sosyoekonomik düzeyi diğer gruplara göre yukarıda konumlanıyor.
6. Teknolojik Çokbilmişler Entelektüel ve sorgulayıcı özelliği yüksek, teknolojiye meraklı ve yenilikleri takip eden bu profilin yüzde 52’sini 18-29 yaş arası bireyler oluşturuyor. Pratikleri öncelikli olan bu profil, kafalarını dağıtırken kendilerini özel hissettikleri AVM’leri tercih ediyor. Ayrıca AVM’lerde her şeyin kontrol altında olması bu kitleyi rahat hissettiriyor.
|
-
Dünya Bankası, iki ülke arasındaki savaşın ardından Ukrayna ekonomisinin yüzde 45, Rusya ekonomisinin ise yüzde 11 küçüleceği tahmininde bulundu.
-
Fransa Rekabet Kurumunun, arama motorlarında reklamcılara yönelik rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle 2019’da Google’a kestiği 150 milyon euro'luk ceza onandı.
- Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey’in ilk tweet’inin NFT’si 48 milyon dolara yeniden satışa çıkarıldı. NFT’nin sahibi Sina Estavi elde ettiği gelirin yarısını hayır kurumlarına bağışlayacağını açıklarken, Dorsey habere “Neden yüzde 99’u değil?” sorusuyla karşılık verdi.
- The One Show 2022'de kısa listeler belli oldu. 52 ülkeden 4 bin 374 çalışmanın kısa listede boy gösterdiği The One Show 2022’de Türkiye'den 6 iş yarışacak.
- Milli Voleybolcu Ebrar Karakurt, İtalya Ligi'nde normal sezonun en değerli oyuncu (MVP) seçildi.
- Baydöner, Ramazan ayına özel olarak Türkiye’deki yaz saati uygulaması, hayat pahalılığı ve beyin göçü gibi sorunlara imada bulunan bir reklam filmi yayınladı. Sosyal medyanın gündemine oturan film, kısa sürede kaldırıldı.
|
-
Yeniçağ gazetesi, dövize bağlı kâğıt, kalıp ve boya fiyatlarındaki yüksek artışların etkisiyle ulusal ölçekli yayın hayatını bölgesel olarak sürdürme kararı aldı.
- 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınlayan RTÜK'ün geçtiğimiz yıl basın yayın kuruluşlarına 55 milyon 822 bin 365 lira tutarında 661 ceza kestiği ortaya çıktı.
-
Uraz Kaygılaroğlu, Sefir’in Kızı dizisinde canlandırdığı Gediz karakteriyle İspanya’daki Atres Media kanalı tarafından yapılan halk oylamasında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçildi.
|
- Bu yıl Golden Drum jüri heyetinde Türkiye'den beş isim yer alacak: Berk Kuşaksız (One-Channel), Emrah Pamuk (Omni-Channel), Özge Güven (Craft Drum), Cüneyt Devrim (Creative Business Excellence Drum) ve Hande Arslan (Young Drummers).
- Fransız sivil toplum kuruluşu Entourage, sanal varlıklara harcanan meblağların gerçekte hayat kurtarıcı olabileceğine metaverse evreninin ilk evsizi Will'i görücüye çıkardığı kampanyayla dikkat çekti.
- Mobilya üreticisi FC Home & Deco, boşanmanın en sancılı süreçlerinden birinin eşya paylaşımı olduğu fikrinden yola çıkarak The Break Up Collection’ı yarattı. Koleksiyon, baştaki kullanışlılığından ödün vermeden ikiye bölünebilen mobilyalardan oluşuyor.
- Ogilvy UK, görüntüsünü rötuşlayan influencer'larla çalışmama kararı aldığını duyurdu.
|
"Bir şeyi istememizi sağlayan şey ya da kişi psikolojimizin derinlerinde gizlidir. Arzu modellere –sırf bir şeyi istemiş oldukları için bir şeylere değer atfetmemizi sağlayan insanlara– ihtiyaç duyar.
Arzunun dönüşümü, kendi arzularımızı gerçekleştirmeye daha az, başkalarının arzularını gerçekleştirmeye daha çok önem vermeye başladığımızda gerçekleşir. Paradoksal bir şekilde, kendi arzularımızı gerçekleştirmenin yolunun da bu olduğunu görürüz."
Luke Burgis, İstemek, MediaCat Kitapları
|
Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır. Kapital Medya Hizmetleri AŞ
|
|